BLADE

location: Cannobbio, Switzerland
building area: 2047 sqm
date: 2017 – delivery 2020

credits
design architect: Mino Caggiula
project architect: Elisa Beretta, Thomas Giuliani
project team: Diego Compagno, Andrea de Vittori

The inspiration for the project came after experiencing the works by Richard Serra, an American artist known for using metal blades to create his works of art that can be defined as Landmark.

The architectural intervention is daring and aims at a harmonious connection with the surrounding space and landscape, without spoiling it; throughout plays of tension with shapes and insertion into the vegetation. In order to reach this goal, curved weathering steel blades are positioned so that, in perspective, they go beyond the woods in the south and direct the units and the view towards the lake. The radius of curvature is measured so that the sagitta of the chord of the circle doesn’t exceed 1 mm per linear metre, making thus the interiors furnishable and going back to a human scale, just like the dualism produced by Richard Serra’s sculptures.

Because of the steepness, we created two different blocks in order to further guarantee the view of the lake to the properties, divided by a system of main and secondary blades to create an internal and subordinate subdivision of the units. The insertion of the vegetation was inspired by New York’s High Line that scratches the pavement just like the blades do. This logic was transposed into our project both horizontally and vertically, thus the blades represent at the same time both a boundary and a bridge.